Reconstituirea ciclurilor Anilor Sabatici și Jubiliari

Cristian Sava
10 min readApr 12, 2020

Introducere

Chiar dacă Biblia îndeamnă la respectarea Anilor Sabatici și Jubiliari, practic aceștia nu au fost aproape niciodată respectați, nici chiar de către vechii Israeliți. Totuși, reconstituirea ciclurilor Sabatic și Jubiliar are o mare importanță pentru cronologia Biblică. Credem că este perfect posibilă reconstituirea ambelor ciclurilor bazat pe profețiile celor 70 săptămâni și respectiv a celor 2300 zile cuprinse în capitolele 8–9 din cartea profetului Daniel, folosind interpretarea lor clasică adventă, cu rezultate foarte surprinzătoare!

Anii Sabatici și Jubiliari în Biblie

Levitic 25 cuprinde o binecuvântare pentru păzirea acestor ani speciali: fiecare al șaptelea an trebuia să fie un an de odihnă, în analogie foarte bună cu Sabatul zilei a șaptea:

1 Domnul a vorbit cu Moise pe muntele Sinai, şi a zis: 2"Vorbeşte copiilor lui Israel, şi spune-le: 'Cînd veţi intra în ţara pe care v’o dau, pămîntul să se odihnească, să ţină un Sabat în cinstea Domnului. 3 Şase ani să-ţi semeni ogorul, şase ani să-ţi tai via, şi să strîngi roadele. 4 Dar anul al şaptelea să fie un Sabat, o vreme de odihnă pentru pămînt, un Sabat ţinut în cinstea Domnului: în anul acela să nu-ţi semeni ogorul, şi să nu-ţi tai via. 5 Să nu seceri ce va ieşi din grăunţele căzute dela seceriş, şi să nu culegi strugurii din via ta netăiată: acesta să fie un an de odihnă pentru pămînt. (Leviticus 25)

Al 50-lea an după șapte cicluri de șapte ani are o semnificație deosebită:

8 Să numeri şapte săptămîni de ani, de şapte ori şapte ani, şi zilele acestor şapte săptămîni de ani vor face patruzeci şi nouă de ani. 9 În a zecea zi a lunii a şaptea, să pui să sune cu trîmbiţa răsunătoare; în ziua ispăşirii, să sunaţi cu trîmbiţa în toată ţara voastră. 10 Şi să sfinţiţi astfel anul al cincizecilea, să vestiţi slobozenia în ţară pentru toţi locuitorii ei: acesta să fie pentru voi anul de veselie; fiecare din voi să se întoarcă la moşia lui, şi fiecare din voi să se întoarcă în familia lui. 11 Anul al cincizecilea să fie pentru voi anul de veselie; atunci să nu sămănaţi, să nu seceraţi ce vor aduce ogoarele dela ele, şi să nu culegeţi via netăiată. 12 Căci este anul de veselie: să -l priviţi ca ceva sfînt. Să mîncaţi ce vă vor da ogoarele voastre. (Leviticus 25)

Anul Jubiliar este deci foarte asemănător cu ziua Cincizecimii, reprezentând a 50-a zi numărând din ziua următoare Sabatului de Paște:

15 De a doua zi după Sabat, din ziua cînd veţi aduce snopul ca să fie legănat într’o parte şi într’alta, să număraţi şapte săptămîni întregi. 16 Să număraţi cincizeci de zile pînă în ziua care vine după al şaptelea Sabat; şi atunci să aduceţi Domnului un nou dar de mîncare. (Leviticus 23)

Când este Anul Sabatic?

Anul Sabatic poate fi determinat cu precizie bazat pe profeția celor 70 de săptămâni din Daniel 9, care împreună cu profeția celor 2300 zile din Daniel 8 reprezintă coloana vertebrală a cronologiei profetice advente. Într-adevăr, chiar limbajul profeției celor 70 de săptămâni sugerează foarte clar 70 de cicluri anuale Sabatice, atât anul de început: 457 î.Hr. (început în toamna anului 458 î.Hr.) cât și anul de sfârșit: 34 d.Hr. (început în toamna anului 33 d.Hr.) fiind ani Sabatici. Această cronologie se poate extinde cu ușurință până în momentul prezent, rezultând anii 2001 (=281*7 + 34), 2008, 2015, 2022 ca și ani Sabatici. În particular, predicarea și slujirea lui Iisus au avut loc în timpul ultimei săptămâni de ani din cele șaptezeci: 28–34 d.Hr., iar moartea Sa pe cruce a avut loc chiar în mijlocul acelei ultime săptămâni de ani, adică în primăvara anului 31 d.Hr., după cum fusese indicat cu precizie în profeție. Aceasta este de asemenea în armonie cu Iudaismul rabinic și cu felul în care Anul Sabatic este celebrat în Israelul modern, acesta fiind încă un argument pentru corectitudinea interpretării profeției celor 70 de săptămâni.

Anul 1844 reprezintă o altă piatră de hotar majoră în cronologia profetică, reprezentând sfârșitul celor 2300 de zile profetice din Daniel 8. Predicarea lui William Miller ca și nașterea Adventismului de Ziua a Șaptea au avut loc în timpul unui singur ciclu anual Sabatic: 1841–1847, iar anul 1844 se află exact în mijlocul acestei săptămâni de ani.

De asemenea, se pare că unele dintre cele mai importante evenimente contemporane sunt conectate cu ciclul Sabatic: dezastre majore au avut loc la sfârșitul Anilor Sabatici 2001 (atacurile teroriste din 11 Septembrie), dar și 2008 (prăbușirea bursei) și 2015 (vizita papei Francisc în America). De asemenea, al doilea război mondial a avut loc în timpul unui singur ciclu Sabatic: 1939–1945, și același lucru este valabil despre căderea comunismului între 1988–1994.

Când este Anul Jubiliar?

Anul Jubiliar poate fi precis determinat din aceeași profeție de 70 de săptămâni. În primul rând, trebuie să înțelegem că ciclul Jubiliar are doar 49 de ani, iar nu 50 ani, după cum se crede de multe ori în mod greșit, Anul Jubiliar fiind primul an după al șaptelea An Sabatic, adică primul an din cel de-al optulea ciclu săptămânal. Ciclul Sabatic nu este întrerupt și continuă în același fel, după cum reiese foarte clar din cele 70 săptămâni = 70x7 ani ai profeției, care s-ar fi numărat diferit dacă ciclul Jubiliar ar fi fost de 50 ani! Analogia cu ziua Cincizecimii este foarte semnificativă: după cum ciclul zilnic săptămânal nu este întrerupt, același lucru este valabil și despre ciclul Anilor Sabatici!

Aceasta înseamnă că cei 490 ani (= 10 x 49 = 10 Jubilee întregi) au început cu un An Jubiliar: 456 î.Hr. (an început în toamna 457 î.Hr.) și de asemenea s-au sfărșit cu un An Jubiliar: 35 d.Hr. Acesta este Anul Jubiliar la care Iisus s-a referit chiar la începutul predicării Sale:

16 A venit în Nazaret, unde fusese crescut; şi, după obiceiul Său, în ziua Sabatului, a intrat în sinagogă. S’a sculat să citească, 17 şi I s’a dat cartea proorocului Isaia. Cînd a deschis -o, a dat peste locul unde era scris:18 ,"Duhul Domnului este peste Mine, pentrucă M’a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M’a trimes să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea, şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi,19 şi să vestesc anul de îndurare al Domnului." (Luca 4)

Dar asta înseamnă că predicarea lui William Miller de asemenea s-a încheiat cu un An Jubiliar: 1848 d.Hr, an care reprezintă o uriașă piatră de hotar în istoria contemporană. Revoluțiile de la 1848 au dat o lovitură de moarte sistemului feudal din Europa și de atunci omenirea trăiește într-o epocă de libertate, corespunzând cu slujirea lui Iisus în Locul Prea Sfânt al Sanctuarului ceresc.

Putem reprezenta grafic după cum urmează:

Anii Sabatici și Jubiliari în legătură cu perioadele profetice fundamentale de 70 săptămâni și 2300 zile (ani)

Pe de altă parte, dacă 456 î.Hr. a fost An Jubiliar, același lucru poate fi spus despre 701 î.Hr. (245 = 5x49 ani mai devreme), și acesta este anul când a avut loc invazia asiriană împotriva regatului Iudeu și a Ierusalimului, potrivit referinței din cartea profetului Isaia:

30 ,,Şi acesta să-ţi fie semnul, Ezechia: anul acesta veţi mînca ce va creşte singur dela sine, şi în al doilea an ce va răsări din aceasta; dar în al treilea an, veţi sămăna, veţi secera, veţi sădi vii şi veţi mînca din rodul lor. (Isaia 37)

Dacă acceptăm ciclul anual Sabatic după cum l-am prezentat, sunt practic șapte posibilități pentru a fixa Anul Jubiliar și credem că acesta este singura posibilitate armonioasă atât cu slujirea lui Isus, cât și cu invazia asiriană. Oricare dintre celelalte șase posibilități va fi deconectată cu cel puțin unul dintre aceste evenimente. De asemenea, acesta este cel mai simplu și clar mod în care putem concepe perioada celor 70 săptămâni: 70 săptămâni de ani = 70 x 7 ani = 10 x 49 ani = 10 cicluri Jubiliare complete, începând cu un An Jubiliar și sfârșind cu un alt An Jubiliar! După părerea noastră nu are nici un sens de pildă să plasăm Jubileul la începutul slujirii lui Iisus, atunci când a fost urmat de încercări severe, trădare și moartea pe cruce! Dar în final crucea reprezintă o victorie imensă pentru Dumnezeu și planul Său de mântuire, și este foarte potrivit să avem un An Jubiliar imediat după săptămâna Sabatică de ani care a marcat atât sacrificiul lui Iisus pentru păcatele noastre, cât și lansarea cu succes a mesajului Evanghelic! Același lucru se aplică și legat de predicarea Millerită din anii 1840 urmată de nașterea Adventismului de Ziua a Șaptea.

Armonia merge însă chiar mai departe: dacă adăugăm multipli întregi de 49 ani la anul 35 d.Hr. ajungem la Jubileul din anul 1799 (=35 + 36*49), care marchează sfârșitul celor 1260 de ani de persecuție papală începuți în 538 d.Hr. Pe de altă parte, în istoria contemporană ajungem la 1946 (=35 + 39*49) și 1995 (=35+40*49), ani care marchează sfărșitul celor mai mari catastrofe din istoria secolului 20: fascismul și comunismul (și respectiv a celui de-al doilea război mondial și a războiului rece).

Ce putem deduce de aici despre semnificația anului 2019?

Ca și aplicație foarte interesantă, să vedem ce ne spune cunoașterea ciclurilor Sabatice și Jubiliare despre mesajul pe care anumiți frați l-au adus recent în fața bisericii, legat de apropierea iminentă a persecuției în primăvara anului 2019?

Personal, cunosc două asemenea mesaje:

“Even at the Door” by Uncle David Gates

National Sunday Law Coming in the Spring of 2019

Este posibil ca poziția anului 2019 față de ciclurile Jubiliar și Sabatic să ne spună ceva despre posibilitatea declanșării iminente a persecuției, după cum au afirmat acești frați?

Se poate înțelege imediat faptul că primăvara anului 2019 reprezintă chiar punctul de mijloc atât al ciclului curent Sabatic 2016–2022, cât și al ciclului curent Jubiliar 1995–2043! Potrivit Bibliei, Iisus declară:

13 Eu sunt Alfa şi Omega, Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Începutul şi Sfârşitul. (Apocalips 22)

Ne putem aștepta deci ca Dumnezeu să fie în control atât la începutul, cât și la sfârșitul ciclurilor Sabatice și Jubiliare, dar mijlocul lor reprezintă o ocazie pentru Satana! Iisus a fost omorât în primăvara anului 31, chiar în mijlocul săptămânii Sabatice de ani 27–34. De asemenea, anul 1844 se găsește chiar în mijlocul săptămânii Sabatice 1841–1847, iar proclamația lui Miller a fost urmată în acel an de dezamăgire foarte amară!

Răspunsul este deci pozitiv: avertismentul despre declanșarea iminentă a persecuției în primăvara 2019 este confirmat de cunoașterea ciclurilor Sabatice și Jubiliare. Probabilitatea pentru ca această confirmare să fie întâmplătoare este de 1 în 49, deci doar acest fapt va trebui să ne întărească convingerea prealabilă despre această chestiune aproape de 50 ori (aproape două ordine de mărime pe scală zecimală)!

(confirmarea este de fapt chiar și mai puternică, după cum am explicat în paragraful de mai jos despre ciclurile Jubiliare de ordin superior)

Putem reprezenta grafic în felul următor poziția anului 2019 față de ciclurile Sabatice și Jubiliare:

Poziția anului 2019 fa
Poziția anului 2019 față de ciclul Sabatic și Jubiliar curent

Cum putem stabili o cronologie precisă de la Creațiune?

O altă aplicație foarte interesantă a ciclului Jubiliar este stabilirea unei cronologii precise de la Facerea Lumii. Principiul este foarte simplu: cunoaștem faptul că prima venire a lui Iisus a avut loc după 4000 ani de păcat, deci este firesc să considerăm că anul 4000 AM (Anno Mundi: de la Creațiune) cade undeva în timpul vieții pe pământ a lui Iisus, sau cel puțin nu foarte departe de această perioadă. Potrivit cu cronologia Adventistă de Ziua a Șaptea acceptată, Iisus a trăit între 4 î.Hr. și 31 d.Hr.; pe de altă parte, am văzut că anii 35 d.Hr. și 15 î.Hr. au fost Ani Jubiliari și este natural să ne așteptăm ca anul 4000 AM să se găsească între aceste două Jubilee. Vom presupune de asemenea că ciclurile Sabatic și Jubiliar au început chiar cu Facerea lumii, anul 1 AM fiind un An Jubiliar, adică primul an atât al primului ciclu Sabatic, cât și al primului ciclu Jubiliar, iar aceasta înseamnă faptul că anii 1+1x49 = 40, 1+2x49=99, ..,1+81x49=3970 au fost de asemenea ani Jubiliari. Dar 3970 AM este ultimul Jubileu înainte de 4000 AM și trebuie deci să coincidă cu anul 15 î.Hr. potrivit presupunerii noastre!

Putem scrie această echivalență în modul următor: 3970 AM ~ 15 î.Hr.

Relația râmâne adevărată dacă adăugăm același număr de ani de ambele părți:

4000 AM = 3970 AM + 30 ~ 15 î.Hr.+ 30 = 16 d.Hr!

(la această dată, Iisus era în viață, având vârsta de 19 ani)

6000 AM = 4000 AM + 2000 ~ 16 d.Hr.+ 2000 = 2016 d.Hr.

6003 AM = 6000 AM + 3~ 2016 d.Hr.+ 3 = 2019 d.Hr.

Rezultatul este foarte surprinzător: Mileniul așteptat de credincioși a început deja de câțiva ani, istoria umană deja s-a încheiat și a doua venire a lui Iisus este iminentă!

Acest fapt desigur confirmă încă o dată avertismentul de persecuție iminentă pentru primăvara anului 2019!!!

Cicluri Jubiliare de ordin superior

Presupunând corectă cronologia de la Creațiune propusă, putem observa și alte lucruri interesante despre anul 2019: se găsește nu doar în mijlocul ciclurilor Sabatice și Jubiliare curente, ci și în mijlocul ciclurilor de ordin superior Mare Jubiliar și Mega Jubiliar, compuse din 7 Jubilee = 7 x 49 ani = 343 ani și respectiv 49 Jubilee = 49 x 49 ani = 2401 ani. Într-adevăr, reprezentarea în baza 7 a numărului 6003 este 23334 și aceasta înseamnă că anul 2019 se găsește chiar în mijlocul celui de-al treilea ciclu Mega Jubiliar de la Creațiune, în mijlocul celui de-al patrulea ciclu Mare Jubiliar, mijlocul celui de-al patrulea ciclu Jubiliar, mijlocul celui de-al patrulea ciclu Sabatic! Dacă numărăm doar Marile Jubilee, cel curent este cel de-al 18-lea de la Creațiune, iar 18 = 6 +6 +6 este o clară referință la numărul Fiarei: 666, foarte probabil o aluzie la caracterul nefast al evenimentelor petrecute în cursul anului 2019.

(în contrast, slujirea lui Iisus a avut loc în timpul celui de-al 12-lea ciclu Mare Jubiliar de la Creațiune, iar 12 = 3 x 4 este unul dintre numerele lui Dumnezeu, precum în 12 apostoli, 12 triburi ale lui Israel etc.)

Probabilitatea ca acest fapt să fie o coincidență este mai puțin de 1 în 2400, și aceasta pe de o parte ne va întări în mod proporțional convingerea despre semnificația sinistră a anului 2019, iar pe de altă parte reprezintă o confirmare destul de puternică a cronologiei de la Creațiune propusă.

--

--